tisdag 9 oktober 2012

Dags att skörda humle

Nu är det i allra högsta grad dags att skörda humle, om man tänkt sig att göra eget öl eller så.

När kottarna fått lite ljusbruna "fläckar" på bladen har de utvecklat sina "frön" inuti, och det är de som ger ölet den goda smaken. Det gäller dock att ta dem innan frosten gör det, annars blir de förstörda.

Man kan brygga öl på färsk humle, men går lika bra att torka dem och förvara dem tills man har tid och lust att brygga. Kanske lagom till jul? Den 9 december är det Anna-dagen, förr känd som "Anna med kanna", för då var det dags att smaka av julölet.

Humlen ska torkas snarast efter man plockat den, men det är inte särskilt besvärligt. Man sprider ut den på plåtar (den ska ligga i enkla lager, ligger den dubbelt finns risken att den blir kokt istället) och ställer i ugnen i ca 60 grader i ungefär ett dygn. Låt ugnsluckan stå lite på glänt så fukten slipper ut. Lägg den torkade humlen i en lufttät burk och förvara i frysen (den kan även förvaras i frysen utan att torkas först, men det ger en helt annan smak).

Hoppas maken gör öl lagom till jul. Och att den blir god! :)



1 kommentar: