tisdag 24 juli 2012

Vi har bara en skorsten ...

... och den är det eldningsförbud i. Det låg något tungt på spjället, så det gick inte att öppna.

Tidigare ägarnas teori var att en sten trillat ner ur skorstenen, men inspektion av luckan på framsidan av öppna spisen säger något annat - fyra dammsugarpåsar sot och en  sopsäck kvistar, löv och lera från ett kajbo senare är det hyfsat tomt så långt upp i skorstenen vi kan nå.

Vi testade att elda lite tidningspapper för att se vad som hände med röken - tyvärr visade det sig att resten av kajboet är intakt någon meter upp i skorstenen (så vi fick fixa korsdrag i ett par timmar).

Morbror G och moster E kommer hit i morgon kväll, och ska försöka ha med sig något man kan komma åt det uppifrån med. Förhoppningsvis kan man antingen dra upp det eller trycka ner det och ta ut det genom luckan. Håll tummarna!

I salen har vi ju en vacker kakelugn, men den har ingen skorsten alls. Den plockades ner när man lade om taket 1969, eftersom den vilade på bjälklagen utan att stå på backen under huset. Hela huset satte sig så klart då, så de tyckte det var bäst att helt enkelt ta ner den. Stenen ligger i en brunn på baksidan, så får man för sig att mura något med kalksten har vi ett eget lager! :P

Förhoppningsvis kan man sätta ett rökrör till kakelugnen, men det får bli ett senare projekt. Vore dock trevligt att få fart på öppna spisen till hösten och vintern. Vi hoppas ju på att fira jul här i år!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar