onsdag 23 maj 2012

Kan man ställa krav på folk som vill besöka en i sommarstugan?

Ja, jag menar förstås inte de som kommer på kaffe eller är inbjudna på grillkväll, jag menar alla de där som tycker det är lysande att man köpt ett stort fint hus på fantastiska Gotland, och tycker det vore ypperligt att ha semester där gratis?

Så klart vill vi gärna ha besök på Bosarve. Och så klart får vänner och släkt komma och bo hos oss ett tag. Men samtidigt blir det alltid en massa extra jobb, en massa extra slitage och en massa extra kostnader för vatten, el och tömning av septitanken, till exempel. Extra disk, extra städ och extra mat som ska lagas. Det går åt extra kol i grillen, extra mycket toapapper och extra tvål.

Jag är inte snål, inte alls, men vi är inte speciellt rika, har dubbelt boende och har köpt ett hus många gärna vill komma till. Jätteroligt, men det vore tråkigt att känna att vännerna förvandlas till en belastning om de råkar vara den sjätte familjen på långbesök på fyra veckor. Dessutom har vi ju en massa grejor som behöver göras, och det kan vara svårt att hitta tiden om man har besökare för länge på sommaren.
Jag pratade om det här med både min mamma och min kollega L, och vi kom fram till att det på något vis måste vara okej att ställa vissa krav på gästerna. Är det det?

Till exempel att de ska hjälpa till lite på gården, och så kan man ha vissa projekt planerade som besökarna kan välja mellan, exempelvis hjälp med att ta bort sågspån och annat organiskt material ur krypgrunden, att tvätta bort alger från träverandan, att rensa och tvätta av hängrännor och stuprör, rensa rabatter, gallra bort det döda ur häcken, klippa gräs, fälla ett träd, rensa bort ogräset mellan plattorna på uteplatsen, måla utemöblerna ... Det finns ju tusen saker att pyssla med, så man borde kunna hitta något som passar alla.

Självklart ska det inte jobbas dagarna i ända, men lite grann är väl inte orimligt? Och det känns som om det inte är fel att ha en lista med vad vi förväntar oss, så behöver inte gästerna heller känna sig oroliga att vi tycker det är besvärligt.

Något annat jag tycker ska ingå är att man bidrar med mat och dricka, att man hjälper till att duka, laga mat och diska och att man tar med egna sängkläder, eftersom vi inte har någon tvättmaskin. Annars ska ju liksom vi släpa lakan fram och tillbaka till fastlandet för att tvätta dem ...

I vanliga fall brukar jag ha förhållningsregeln att om man har bil har man med sig sängkläder, annars slipper man, men då har jag ju tvättmaskin hemma. Naturligtvis finns det ju undantag för varje regel, min 91-åriga farmor behöver självklart inte baxa lakan fram och tillbaka, inte heller vänner från andra länder som flyger och släpar ryggsäckar.

När vi till exempel är hos min morbror G och moster E blir vi alltid fullständigt bortskämda, man får knappt bre sin macka själv. Naturligtvis känns det lyxigt men det känns inte heller riktigt bra, eftersom man inte vill vara till besvär. Så vill jag inte att våra gäster ska känna, men jag vill framför allt inte känna det själv. Jag vill tycka om att mina gäster kommer på besök! Och kanske är det då enklare om gästerna vet vad som förväntas av dem från början?

Dessutom ska vi införa åtminstone en gästfri vecka per sommar tycker jag. När man kan glida runt i bikini i trädgården (jag lovar, maken är skitsnygg i bikini! ;) ), ligga i skuggan och sova en hel dag eller bara ... Bara ingenting, liksom!

Vad säger ni, är man dryg om man inför ordningsregler för gästerna? Eller är det bara skönt att veta från början vad som förväntas av en och inte behöva oroa sig för att värdparet ler colgateleende mot en men sparkar i väggen när man inte ser?

4 kommentarer:

 1. Klart du kan ha regler, tycker jag. Du driver ju inget pensionat. Att man tar med lakan och sånt till en sommarstuga ser jag som helt givet (det ska man egentligen inte ens behöva säga), liksom att man bidrar med mat och sånt.

  När det gäller sysslor som gästerna kan hjälpa till med så tänker jag att det är bra att vara supertydlig med det redan innan gästerna kommer. Då kan de ju liksom backa ur om de bara tänkt lata sig!

  Och jag som har en asocial sida skulle nog behöva två gästfria veckor...

  SvaraRadera
 2. Håller helt med Kajsa, det finns inget tråkigare än att gästerna bara tar för givet att bli bjudna,sitta och ha det mysigt medan vi som värdfolk passar upp.
  STÄLL KRAV....../Kerstin

  SvaraRadera
 3. Klart du kan ha regler! Vi är tre familjer där lönerna inte riktigt når upp till våra bostäders renoveringsbehov...
  Vi har alla flera barn så det brukar vara hopplöst att få något gjort där det behövs fler än ett par händer då någon alltid måste hålla koll på ett eller flera barn.
  Vi tar några dagar var hos varje familj där vi gör nödvändigt jobb. 3-4 personer jobbar på projektet och övriga sköter marktjänsten. Ingen av oss har råd att vare sig anlita hantverkare eller föda 10 extra personer i flera dagar så det här är en toppenlösning tycker vi.
  Lycka till! Du kan väl gör en vacker skylt med reglerna?

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är självklart att man som gäst bjuder på mat under vistelsen. Och att man hjälper till med en del praktiskt - det är ju ett kul sätt att umgås dessutom.

  Och så ska ni DEFINITIVT ha minst två besöksfria veckor - bara för er själva.

  Allt detta kan ni utan att skämmas meddela de som tänkt sig gästa er.

  SvaraRadera