onsdag 9 maj 2012

Äntligen - drömhuset är vårt!


Efter år av letande, sparande och gnetande och en och annan besvikelse när vi förlorat en budgivning har vi då äntligen köpt vårt drömhus.


 
Gården Bosarve, i den lilla socknen Stånga på gotland, dök på måndagen upp som från ingenstans när vi var som mest olyckliga för att vi varit tvungna att dra oss ur budgivningen på ett annat litet drömhus i Hejnum. Nu var goda råd dyra - hur skulle vi se till att få köpa detta fantastiska hus utan att rika Stockholmare skulle lägga vantarna även på det? Maken föreslog att vi skulle fråga vad de ville ha för att sälja utan budgivning, och efter lite dividerande kom vi på onsdagkvällen överens med säljarna om ett pris. Hastigt och lustigt kastade vi oss på gotlandsbåten på torsdagmorgonen, och på fredagen var det dags att beskåda underverket.
 
Utrustade med mamma, morbror, morbrors fru, hunden Daisy och kaffekorg satte en liten kortege av mot sydöstra Gotland. Makens nerver låg nog utanpå, han körde förbi huset inte bara en utan två gånger (och var däremellan tvungen att ta en paus på parkeringen utanför Malmahallen i Stånga city). Väl framme hittades nyckeln där mäklaren lämnat den, och med darrande hand låste vi upp dörren till våra drömmar ...


 
När vi kommit över första chocken av den knallgröna 70-talsplastmattan och sjögrästapeterna i hallen gick vi husesyn, varv på varv. Mamma var skeptisk mot mängden mattor och gick runt och lyfta på dem för att avslöja eventuella golvskador, men gick bet. Mattorna var helt enkelt bara mysfaktor. Besiktningsmannen från Anticimex (som tack gode gud kunde komma med så kort varsel, tack Thomas!) granskade huset nogsamt, och påtalade några småsaker. Dock var både han och jag skeptiska till ventilerna i krypgrunden, och efter en skattjakt hittades till slut en lucka ner till grunden under sängen i ett av sovrummen. Utrustad med overall, fuktmätare och pannlampa försvann han en lång stund, för att sedan konstatera det vi misstänkt: Isoleringen av golvet underifrån i kombination med ventilerna i grunden hade lett till höga fukthalter, och därmed hög risk för fuktskador i golvbjälklaget. Grunden måste grävas eller sugas ren från organiskt material (bland annat virkesrester och spån från isoleringen i trossbotten), ventilerna måste sättas igen och en grundavfuktare måste installeras.
 
Med anledning av detta reviderade vi vårt bud: budet står kvar, men med villkoret att vi ville behålla inventarierna. En nervös väntan vidtog, mamman, släktingarna och besiktningsmannen begav sig hemåt, och vi tog ett varv till (Kan ha varit tre. Eller fem. Eller så.) i huset. Efter en evighet (minst tio minuter - en kvart!) ringde så mäklaren tillbaka: säljarna hade godkänt villkoret. Mot Visby och skriva kontrakt!
 
Säljarna, ett äldre par i knappa 80-årsåldern, var mycket trevliga och så klart ledsna över att de, efter 45 år, måste sälja sitt älskade Bosarve. Kontraktsskrivandet gick utan större problem (tredje utskriften av kontraktet blev rätt!), och vi gjorde upp om att ses i huset på lördagen. Klockan 12 rullade vi in på gårdsplanen som överenskommet, och möttes av kaffe och mackor i utemöblerna på gården. Fantastiskt trevligt! Efter en liten pratstund gick pojkarna åt ett håll och flickorna åt ett annat och diskuterade det allra viktigaste kring huset (teknik, avlopp, anslutningar och kopplingar för pojkarna, blommor, fruktträdgård och kryddland för flickorna).


 
När vi sedan sammanstrålade i köket avslöjade farbrorn att de, när de renoverade köket för en herrans massa år sedan, bara satt skivor över bakugnen och härdkåpan ovanför spisen! Vilken bonus! De hade velat att man skulle kunna återställa de gamla genuina detaljerna en vacker dag, och hur tacksamma är inte vi för det? :D Dessutom finns vattenpump på gården ("människor får ont i magen, men blommorna tycker om det"), vedspis, bryggtunna och kölna i bryggarhuset och en äng full av vildtulpaner, gammaldags dubbla påskliljor och vitsippor bakom huset (vi utrustades med rådet att inte klippa gräset där före midsommar, utan slå med lie när blommorna vissnat, hunnit sätta frö och sugit tillbaka näringen till lökarna). Halleluja!

"- Människor får ont i magen, men blommorna tycker om vattnet" 

Nu återstår några dagars intensiv längtan och trängtan tills nyckeln levereras, jag och sonen åker och hämtar den på onsdag morgon. Sedan väntar en skön långhelgs pyssel i vårt alldeles egna Gotlandshus! =)
 
Mäklaren konstaterade att detta nog var någon sorts rekord - vi såg huset sista april, och 16 maj flyttar vi in. Och jag som inte tycker det gått fort nog ...

2 kommentarer:

  1. GRATTIS!
    Ni kommer att skapa ett eget litet paradis där.

    SvaraRadera
  2. Hurra hurra! & va bra du skriver! Jag har lagt till på bloglovin och skall följa er med spänning!

    SvaraRadera