söndag 14 april 2013

Trädgårdsmässan

Idag var vi på trädgårdsmässan, maken och jag (han dök ju upp helt utan förvarning han - vilken överraskning!). Handlade inte så mycket, lite liljelökar (fick 18 stycken för en hundring), lite penséer (även de 18 för en hundring, en vacker korg och två stora fågelburar att ställa blommor i.

Men jag blev desto mer sugen på att utöka den ätbara delen av vår trädgård. Äpplen och päron har vi i mängder, rabarber så vi drunknar, fläder, röda och svarta vinbär, krusbär, hallon, sura (men taggfria!) björnbär och en amasonskog med citronmeliss. Pepparrot har vi också, mest överallt, några slingor salmbär och till och med ett valnötsträd - även om det inte ger några nötter än.

Förra veckan fällde pappan och styvmamman en jättekörsbär och ett stort plommonträd, inget av dem hade gett frukt på många år. Det skulle jag vilja ha nya. Men dessutom skulle jag vilja ha lite roligare träd, till exempel fikon, aprikos och persika. Det går ju faktiskt på Gotland, där klimatet är varmt och förlåtande.

Kanske finns det andra (perenna) ätbara växter som inte kräver så mycket skötsel jag borde plantera. Har ni några tips?

Published with Blogger-droid v2.0.10

7 kommentarer:

 1. Jordgubbar! Lite arbete när man anlägger, med gödsel har du ju tillgång till! Lägg plast över ock sätt plantorna i hålen så slipper du rensa. Finns säkert någon som har ett jordgubbsland och som vill bli av med småplantor som ju kommer i massor..........men kom ihåg, det ska vara en GOD jordgubbe!!!!

  SvaraRadera
 2. Mynta är ett måste, minst tre olika sorter.
  Dessutom smultron och jordgubbar.

  SvaraRadera
 3. Det här med jordgubbar är jag skeptisk till ... Blir det inte ett himla rensande ändå - hur länge kan plasten ligga?

  Mynta har vi några trevande som försöker ge citronmelissen en match.

  SvaraRadera
 4. Blåbär och allåkerbär för surjord, bocktörne (goji) och havtorn till sandiga jordar, minikiwi (och en kameleontbuske som pollinerar dom), vindruvor !!! (staket- för sura jordar och vinifera för vanlig jord), krikon, mullbär (mums!), kvanne (kanderad, godis!), luktvioler (likaså där), olika lökar (kajp, rams-, gräs-, kinesisk gräs-, luft-, sandlök), kryddor naturligtvis, och kanske äkta kastanj!

  SvaraRadera
 5. Surjord som i sur jord, eller som i blöt jord? Gotland är ju en enda stor kalkstensklippa, så jorden är ju allt annat än sur (om vi nu diskuterar pH-värde). Äkta kastanj vore roligt. Och kanske hassel!

  SvaraRadera
 6. sur jord som i låg pH-värde. Lättast att göra med torvblock som upphöjd bädd och rhododendron jord eller okalkad torv i.

  SvaraRadera
 7. Massa roliga tips där, Stargirl och ni andra. Nu blev jag ännu mer sugen!

  SvaraRadera