torsdag 6 december 2012

Lucka 6: Visste du att ...


… man än i våra dagar inte har någon egentlig vetenskaplig förklaring till stjärnan som i bibeln påstås ha lyst över stallet där Jesus föddes?

Illustration: Sharon Lindberg
Stjärnorna på vårt himlavalv är desamma som då det begav sig för tvåtusen år sedan och spekulationerna kring "Betlehemsstjärnan" har varit många. Astronomer har i hundratals år funderat över om det kan ha varit en nova, en meteor eller kanske en komet, men efterhand uteslutit alla dessa alternativ av olika anledningar.
Redan för tusentals år sedan spelade stjärnor en viktig roll. Man trodde stjärnorna var gudar och skapade myter kring dem. Babylonierna trodde att tre stjärnor tillsammans representerade en gud, egyptierna trodde att vissa gudar kontrollerade vissa stjärnor och stjärnkonstellationer och Blackfoot-indianerna trodde att varje stjärna en gång varit en människa.

Än i våra dagar dyrkar Berberstammarna i Afrika Stora och Lilla Björn, judarna har sin sexuddiga Davidsstjärna och den femuddiga julstjärnan symboliserar fortfarande samma hopp och förväntansfulla glädje som för tvåtusen år sedan.

2 kommentarer:

  1. Det finns dom som tror att det var Jupiter, inte guden utan planeten. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det - men borde inte stjärnforskarsnubbarna kunna ta reda på om det stämmer?

      Radera