tisdag 29 oktober 2013

Strömavbrott kan vara mysigt - om man är beredd


Jag antar att ingen missade att stormen S:t Jude, till en början försvenskat till Judas men sedermera omdöpt till Simone - usch, vilket trist namn på en storm! - drog över södra Sverige igår kväll och i natt. SMHI utlyste klass 2-varning och alla med lite självbevarelsedrift insåg väl att det var läge att förbereda sig. Dessutom är det riktigt mysigt med strömavbrott om man inte blir tagen på sängen, så att säga.

Men hur förbereder man sig egentligen för en storm med betydande risk för längre strömavbrott? Jag, som är lite lagd åt katastrofhållet eftersom jag hellre är förberedd omutifallatt än hungrig, kall och kissnödig, har i många år hyst en dröm om några grundläggande funktioner i mitt hem:

Vedspis i köket. Både briljant värmekälla och möjlighet till matlagning.
Utedass. Inte bara förstås, det är jag för bekväm för, men så att man KAN gå på toa även om strömmen och vattnet går. Dessutom är det himla mysigt på sommaren.
Gårdspump. In case of emergency behöver man vatten. Och det behöver ju inte bara vara strömavbrott, det kan vara avgrävda ledningar och allt möjligt skummigt som händer.
Jordkällare. Utan ström blir maten i kyl och frys fort dålig. Har man strömavbrott några dagar och det inte är kallt ute får man inte bara slänga mycket, utan man blir också utan färsk mat fort. Dessutom vore det vansinnigt praktiskt till sylt, saft, frukt, potatis och annat smått och gott man kan bygga lite lager av under delar av året.

Idag är en punkt uppfylld och två hyfsat åtgärdade. Vi har en gårdspump som fungerar ypperligt tack vare min snälle styvfar (även om man måste koka vattnet för att inte bli dålig i magen HAR vi ändå vatten). Vi har också en kakelugn som värmer, även om den inte är så lätt att laga mat på. Om vi skaffar en ny svängel (en sån där järnarm med krok längst ut som man kan vrida in över elden) och en trefot funkar det dock i nödfall. Någon som har en trefot de inte använder? Här har ni en spekulant! Dessutom har vi en husvagnstoalett om strömmen går (vi har ju vacuumtoa, så vi är beroende av ström för att den ska fungera).

Men alla har ju inte möjlighet att skaffa allt det här. Man kanske bor i lägenhet eller en modernare villa i ett villaområde och kan inte anlägga gårdspump och utedass hur som helst. Då finns det ändå saker man kan göra:

Checklista innan oväder och risk för strömavbrott


Vatten


Utan vatten klarar man sig inte länge. Dels behöver man färskvatten till matlagning och tandborstning, dels att dricka så klart. Har man eget vatten ska man komma ihåg att hydroforen (som pumpar upp vattnet i brunnen) går på el. Om SMHI varnar för klass 2 eller 3 är det läge att fylla upp några flaskor vatten för säkerhets skull. Det kostar ju inget att hälla ut det sedan om det inte behövdes. När jag bodde i ett annat hus på landet med luftburen el och egen brunn (men ingen pump på gården) köpte jag till och med en liten större dunk vatten på ICA, eftersom det håller mycket mycket längre (ofta flera år) än om man häller upp vatten själv. Den stod alltid i skafferiet och användes inte helt sällan, och då fick jag förstås köpa en ny.

Varmvatten


När det blåser och stormar och man är rysig och frysig är det inte bara gott utan även viktigt att dricka varma drycker. Koka vatten och fyll en stor termos att fixa te och kaffe med eller kanske blanda med lite kallvatten och tvätta sig i. Bra nödmat om man inte har annan möjlighet att laga mat är couscous, som inte behöver kokas utan bara blötläggas i varmvatten.

Ljus


Ladda fotogenlampor med lampolja och se till att det finns ljus i alla ljusstakar. Glöm inte att lägga ut tändstickor där du vet precis var de finns - det är försmädligt att hitta ljusen men inte eld! Ställ en ljusstake och en tändsticksask på sängbordet innan du går och lägger dig ifall du vaknar och strömmen gått så du inte hittar ut på toa. Ha ett par ljus tända i vardagsrummet medan du ser på TV ifall strömmen går under kvällen, så blir det inte så nattsvart på en gång. Ficklampa och batterier om du behöver gå ut i blåsten är förstås också bra att ha.

Ved och värme


Har du lyxen att ha en eldstad inne, så se till att bära in gott om ved redan innan stormen slår till. Det är INTE roligt att trassla ut i blåst och regn och mörker för att hämta mer. Stäng alla dörrar till rummet där eldstaden finns och bädda i närheten av eldstaden - det blir ett riktigt äventyr! Om du har lite kalla golv är det toppen att lägga trasmattor under madrassen eller extrasängen, de isolerar bra. Tänk på att klä dig i lager-på-lager, det är luften emellan som värmer och isolerar bäst.

Mat


Har du inte vedspis eller kamin med kokplatta uppepå (alla som köper kamin till sitt hem borde vara listiga nog att ta en med kokplatta!), så se till att ha ordentligt med bränsle till stormköket eller kol till grillen. Även om det inte går att grilla i stormen kan du åtminstone laga mat när den bedarrat om strömmen inte kommit tillbaka. Se till att ha konserver med mat som bara behöver värmas i skafferiet (varmkorv i burk är bra, då behöver man bara öppna locket på glänt och värma korven i spadet - inget vatten behövs och korven blir godare), till exempel ravioli, soppor och pasta i tomatsås. Det är också bra att ha choklad och torkad frukt ifall du behöver snabb energi, recept på torkade äpplen du kan göra själv hittar du här.

Batteridriven radio


Glöm inte att ha en radio som går att köra på batteri så du kan lyssna på nyheter och få reda på när strömmen kommer tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar