måndag 29 juli 2013

Renovera fönster: Det tar så mycket längre tid än man tror!

Att renovera fönster är rätt roligt, väldigt jobbigt, oerhört skitigt och tar jättemycket längre tid än man tror.

En hel dag tog det att få bort kittet, få ur den enda hela rutan som fanns kvar, skrapa bort all färg och sedan halvolja bågen (ca 60% rå linolja och 40% balsamterpentin tills den blev helt mättad. Tre-fyra dl gick det åt till det lilla fönstret från bryggarhusets baksida, bågen var ganska frisk och av bra virke, men oerhört torr och eftersatt. När bågen var helt mättad, alltså när den inte suger i sig mer olja utan det ligger en blank yta kvar på hela, värmde jag in oljan med varmluftspistol och torkade av överskottet. Man känner tydligt att bågen är mycket tyngre nu.

Varför gör man då så? Jo, dels för att träet inte ska suga i sig fukt när det blir blött, utan istället slå i från sig. Men också för att inte bågen ska suga i sig oljan från kittet och färgen sedan. Då torkar de och tappar greppet fortare.

Pensla bara på tills det inte sjunker in längre (när du tror att det är klart kan du gå och pyssla med något annat i en kvart. När du kommer tillbaka ska hela bågen fortfarande vara oljig, om det ser ut som om du missat någonstans behövs det mer där. Det här steget kan ta flera timmar! Glöm inte ändträet i hörnen, det är oftast torrast och suger mest - även vatten om det inte är ordentligt mättat!

Värm sedan oljan försiktigt tills den bubblar. Mycket sugs då in av träet och det som blir kvar torkar du bort med en trasa. Ska du renovera många fönster kan det, åtminstone tidsmässigt, löna sig att hälla halvolja i ett stort kar och lägga ner hela bågen en halvtimme eller så i stället för att pensla, så kan du göra något annat under tiden.

Tänk på att papper och trasor du torkat linolja med kan självantända, så det är viktigt att du eldar upp dem, lägger dem i vatten eller i en lufttät behållare!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar