fredag 21 september 2012

Gör guacamolen själv!

Vi är en riktigt typisk Svensson-familj som tycker texmex-mat är toppenmys. På bästa medelsvenssonvis bänkar vi oss gärna runt en form nachos i vardagsrummet en fredagkväll.

I affären finns hyllmeter med kryddblandningar, burkar och påsar, men vad är det egentligen i? Och vad är det som är så svårt att göra så att vi måste köpa kryddblandningar? Inte guacamole i alla fall. Särskilt inte med tanke på det som är meckigt med guacamole är att få ur avokadoköttet ur skalet och mosa det, och det måste man ju ändå!

I guacamolekryddmix är huvudingrediensen maltodextrin eller glukossirap. Socker alltså. Sedan är det kryddor i bästa fall, aromämnen i sämsta. Och inte ovanligt är färgämnen och klumpförebyggande medel.

Vad är det då i "riktig" guacamole? Jo:
* Avokado
* gul lök
* chilipeppar
* lime
* vitlök
* tomat
* salt
* peppar

... och en del gillar att ha i hackad färsk koriander, men jag tycker koriander smakar parfym och är skitäckligt, så det hoppar jag över.

Det är busenkelt att göra själv, så skippa påsmixen i helgen och gör så här:


 1. Gojsa ur köttet ur två mogna avokado (kärnan är lättast att få ur om du hugger kniven i den och vickar lite i sidled så släpper den).
 2. Pressa över saften av en lime (man får ur extra mycket saft om man rullar limen några gånger mot bänken medan man trycker på den så köttet mosas innan man delar den). Mosa avokadon. Limesaften gör att avokadon inte blir brun när den reagerar med luften.
 3. Finhacka ungefär en rågad matsked gul lök, chili (hur mycket beror på hur stark din chili är och hur stark du vill ha din guacamole), och pressa i vitlök. Vi gillar vitlök, så vi tar två eller tre klyftor.
 4. Finhacka köttet av två tomater, men skippa den blöta delen med kärnor. 
 5. Blanda (3) och (4) med avokadomoset och smaka av med salt och lite peppar.


Tänk på att guacamole behöver stå några timmar för att bli god. Först är det bara starkt av löken, vitlöken och chilin.

Man kan så klart använda torkade finmalda kryddor om man inte har färska hemma, men jag tycker det är fräschare med färska. Dessutom gillar jag den lite grövre konsistensen det blir av de finhackade. Vill du hellre ha den helt slät kör du den i mixern.

Jättegod till nachos eller tacos eller bara som dipp till tortillachips!4 kommentarer:

 1. ALLTID hemgjord guacamole. Jag har förstås massor av färsk koriander i, men det är ju en smaksak...

  Däremot har jag också i lite malen spiskummin och koriander (som inte har något smakmässigt med örten att göra, här snackar vi fröna) - det ger den där riktiga mexikanska smaken. Och så - viktigt - en massa färskmalen svartpeppar.

  Och om du nu bara tar bort den eländiga ordverifieringen, så kommer du få fler kommentarer - garanterat. Tro mig, den behövs inte!

  SvaraRadera
 2. Tjoho, den är borta! Ordverifieringen alltså. Way to go Cizzi.

  SvaraRadera
 3. Schalottenlök i stället för gul lök ger en rundare smak!

  SvaraRadera
 4. Jag såg den ju aldrig själv, så jag visste inte att den var där. Men nu är den borta! =)

  SvaraRadera