tisdag 16 april 2013

Det är politikernas fel! Eller ..?

Det är väldigt lätt att skylla på "politikerna". Det är politikernas fel att det inte finns jobb, att vi är fattiga och att vi har segregationsproblem. Men för det första är vi fasiken inte fattiga. Att hävda det idag är att spotta våra (fortfarande levande!) förfäder i ansiktet, för de vet fan hur det är att vara fattiga. För det andra har vi helt tappat bort vårt eget ansvar för det hela.

Ta bara det här med levande landsbygd. Även om politiken de senaste 40 åren försämrat förutsättningarna för en levande landsbygd, beror faktiskt de flesta nedlagda butikerna och företagen på dig och mig och ingen annan.

Hur ska en liten affär med begränsad kundkrets överleva när du tar bilen och kör fem mil enkel resa och handlar mjölk hos en jättekedja bara för att den är femtio öre billigare?

Hur ska den lokala ekologiska äggproducenten kunna fortsätta när du åker till jättekedjan för att köpa lite lite billigare ägg från höns som bor i små burar i tiotusental för att de kostar ett par öre mindre per styck?

Hur ska den lokala mjölkbonden klara sig när du köper österrikisk grädde med tillsatser istället för svensk helfet grädde utan tillsatser för att den är en krona billigare?

Sedan gnäller vi över att landsbygden dör och småbutikerna lägger ner. Affären ska finnas där när klockan är fem i åtta på kvällen och du glömt att köpa mjölk när du var hos den stora kedjan och köpte allt annat.

Du gnäller när det enda du glömt att köpa på det jättestora byggvaruhuset i stora staden är en ask spik och den lilla järnaffären lagt ner.

Du gnäller när du glömt att tanka på lågprismacken när du ändå var hos jättekedjan och pumpen utanför den nedlagda lilla butiken är tom och död. Inte för att du brukade tanka där annars, bensinen var ju tre öre dyrare per liter trots allt. Men nu räcker ju faktiskt inte bensinen de fem milen tillbaka till stan, så då har ju den lilla lilla mackägaren faktiskt en skyldighet att ha öppet.

Men om det inte varit för de Onda Politikerna hade ju landsbygden levt och frodats. Eller?

Published with Blogger-droid v2.0.10

7 kommentarer:

 1. Kanonbra skrivet, lägger den på FB!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mvh Bondfia

   http://blogg.alltforforaldrar.se/bondfia/

   Radera
  2. Trevligt, dela dela dela! Det här är viktiga grejor om vi ska få ha våra butiker kvar! =)

   Radera
 2. Vilka kloka ord, tänk om alla resonerade som du. Vi försöker stödja vår ICA Nära för att få ha den kvar. Tyvärr så kan de inte ha allt som den stora kedjan i Norrtälje p.g.a utrymmesskäl så en gång i månaden blir det den stora kedjan men resten i vår lilla affär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det ju absolut vara (även om vår lilla ICA-butik typ är den mest välsorterade lilla affär jag vet), men huvudsaken är att man har en ambition att stötta dem. Dela gärna vidare så fler tänker tanken!

   Radera
 3. Bra! Tänk om fler kunde tänka så. (Om du undrar så bor jag i Etelhem o hittade din blogg i fjor när jag letade efter ishyacinter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan grannar, alltså! ;) Välkommen åter!

   Radera