torsdag 16 augusti 2012

Några intensiva dagar nu

Eftersom den långa sköna semestern alldeles för fort tagit slut är det lite panik att avsluta de projekt som måste bli färdiga i sommar. Två dagar har gått åt till att tvätta fönsterbleck, veranda, trappa, hängrännor och stuprör med högtryckstvätt (det blev lite klurigt med stort plåster på handen som man inte ville blöta ner, men det löste sig med handske och tejp). Blöt blev jag, jobbigt var det, men oj så fint det blev!

Allt skräp maken dragit ned ur grunden skall upp och bort, alltså all plast som hållit upp isoleringen (och därmed hållit inne fukten, det hängde små sjöar av vatten i den som såg till att isoleringen var genomblöt och låg tätt mot golvet. Det säger sig själv att det är dumt dumt!) och allt organiskt material som av någon anledning ligger där nere och håller fukt (träbitar, papprullar, plankor, kutterspån som varit isolering i trossbotten men ramlat ner när brädorna torkat isär). Nästa steg är inköp av grundavfuktare och igenmurning av alla ventilgaller man satt in i grunden.
Dessutom ska dörr- och väggpartiet till trappan göras klart så vi kan bara här i vinter utan att (försöka) värma hela det oisolerade vindsrummet. Igår slogs det på panel på insidan av väggen och idag blir det tak. Själv slog jag sönder fingret fullständigt när jag skulle bryta loss en panelbräda från bryggarhusdörren, så för mig blir det inget mer snickrande den här säsongen. Dörrarna får vänta till nästa år, och dörröppningen får bli täckt med skiva.

Dessutom har vi lånat en kompressor av styvfar och ska försöka blåsa ur sotet som ligger i spjällspåret i rörspisen i vardagsrummet. Allt annat verkar funka efter makens ihärdiga rensande av skorstenar och rökkanaler, men vi får bara upp spjället ungefär en femtedel så suget blir inte tillräckligt bra. Grannen bonden M har lovat att fixa två kubik ved åt oss, så det vore fint att kunna elda i höst och vinter!

I övrigt ska huset göras i ordning för att gå ner på halvfart i höst. Alla rum ska inte värmas, och vi måste fundera på vad som står var så inte saker fryser sönder. Jag har ganska mycket semester kvar, så jag räknar med att åka ner en långhelg i månaden hela året. Ta vara på äpplen och åka till musteriet, göra äppelmos och äppel- och pärongottar, natta trädgården, klippa ner buskar och så vidare. Det ska bli himla mysigt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar