fredag 1 mars 2013

Magiska mars

Vårvinter. Ett ord med löfte om hopp. Livet och ljuset återvänder, dagarna blir längre, snön lämnar plats för små knubbiga uppstickare i rabatten. Solen värmer nästippen och gör den alldeles prickig, trots att det egentligen bara är någon plusgrad.

Riktiga vårtecken för mig är att bli väckt av solen tidigt på morgonen, fågeln som visslar in-ut-in-ut-in-ut-in-ut (vad är det egentligen för fågel? Vet ni vilken jag menar?) och när man får ta fram cykeln på knastriga vägar. Nu är jag förstås vuxen och får cykla året runt om jag vill, men ändå. Jag minns så väl hur man visste att det verkligen var vår på riktigt då. 

Numera har jag en magisk brytpunkt för när det verkligen är vår på riktigt och inte bara vårvinter. Det är när sopbilarna (alltså de med borstar på som sopar, inte de som hämtar soporna) far omkring och tar bort allt grus. När kommunen spanat in väderprognoserna noga och bestämt sig för att det inte kommer mer snö. Då är det vår-vår.

På Gotland räknar man starurar (eller staräurar längre söderut) för att avgöra när våren kommer. En starur är ett "bakslag" i våren, till exempel ett snöoväder, som inträffat efter att staren återvänt från sydligare breddgrader. Sju staräurar ska det vara innan våren vinner över vintern.
Nu väntar vi bara på staren.

Published with Blogger-droid v2.0.10

4 kommentarer:

 1. Talgoxen!

  /radhuskajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, Tall-Joxen, som min farbror trodde det hette när han var liten! :)

   Radera
 2. Förra våren när vi var och tittade på ert möjliga hus blommade de 800 m2 du nämner med vitsippor. Uppväxta var vad jag insåg var blad till vildtulpaner. Det kändes som en saga!!!!! I år vill jag komma dit när tulpanerna blommar och se fullbordan med mina egna ögon. Jag inspirerades till att plantera massor med vildtulpanlökar på det tomtavsnitt som skulle göras iordning på sommaren. Nu väntar jag på att få se om dessa urtjusiga tulpaner även trivs på min tomt. Gör de det kommer jag att fortsätta plantera dem i gräsmattan på valda ställen sen är det bara och vänta till man blir 80 eller 90 för att det ska bli som på Bosarve. Ska göra allt vad jag kan för att komma till B när tulpanerna blommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är hjärtligt hjärtligt välkommen! :)

   Radera