torsdag 17 maj 2012

Svenska bönder får lika mycket betalt som danska - men konsumenterna får betala nästan dubbelt så mycket för svenskt kött!

Idag har vi hunnit med massor. Gick upp tidigt i morse och började förbereda överraskningen till maken i väntan på att sonen skulle gå upp. Pysslade lite i trädgården när grannen "bonden M" kom förbi., han och hans bror "bonden S" har svinuppfödning, de föder upp 120 slaktsvin om året och har sinsuggor, alltså suggor som väntar på att få sina kultingar, i ladugården som styckades av från vår gård en gång i tiden. Vi pratade om väder och vind och köttpriser, sånt som är viktigt på landet, ni vet. :P

Han berättade bland annat att svenska bönder får samma betalt per kilo för griskött som danska, kanske eventuellt en krona mer, trots att de har mer omkostnader eftersom Sverige har högre krav på djurens livskvalitet (bönderna får förresten 12-13 kronor kilot för griskött). Vi konsumenter betalar däremot 69 kronor kilot för den danska fläskfilén i stället för 129, för den svenska, i tron att svenska bönder tar ner betalt för sitt kött. Vinsten för att man spelar på "svensk kvalitet" och "dyrare produktion i Sverige" går alltså rätt ner i fickan på handlarna! Och inte kan man hämnas på handlarna genom att köpa danskt, för då går ju de svenska bönderna omkull helt. Ock ock ... Ytterligare argument för att bli självförsörjande!

När jag lugnat ner mig lite vaknade sonen, och vi pysslade med överraskningen i ett par timmar. Maken tjatar och tjatar om att få veta vad det är, men då är det ju ingen överraskning längre! Nä du, du får allt vänta, min skatt!

Jag har förresten letat fram betongplattan nedanför trappen. Det blev riktigt snyggt! Har börjat med den utanför bryggarhuset också, men hann inte färdigt innan L och hennes småtroll kom farande från stan. Vi grillade (så klart, vi kommer nog att grilla ihjäl oss i sommar. Så går det när man bort i lägenhet i miljonprogram och inte får grilla resten av året!), spelade spel och skördade rabarber. De fick med sig massor hem, och det syns inte ens art vi tagit något.  Någon som vill ha?

I eftermiddags tog vi en sväng ner på Stånga. Bonden M hade tipsat om att det var primörpremiär idag, och det var riktig halabaloo nere på idrottsplatsen. Primörerna var slutsålda så när som på ett knippe sparris som fick följa med hem, men vi köpte kryddblandningar från Krusmyntagården och en kruka persilja att plantera i landet.

Kvällen avslutades med grillade marshmallows och film. Perfekt avslutning på en härlig dag, om än ack så blåsig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar