måndag 14 maj 2012

Salt, bröd och pengar ...

.... ska man tydligen få i gåva för lycka och välgång när man flyttar in i en ny bostad. I alla fall i Småland och Skåne, för min småländska kollega och skånska chefa verkade vara de enda som hört talas om traditionen, förutom en annan kollega som har sommarhus i Småland. Jag har aldrig hört talas om det föru t, men blev icke desto mindre glad när jag förärades med sagda gåvor när husköpet officiellt firades med skålar i ekologiskt bubbelvin!

På bussen träffade jag en annan kollega som visst också är från Skåne (men det hade jag aldrig kunnat gissa på dialekten), hon berättade att man bakade speciella skådebrödskransar och gav till folk som flyttade. Dessa kransar kunde då hängas på ytterdörren.

Jag kan inte hänga mina skivor sesamknäcke på ytterdörren, men det fina paketet ska få bo i ett av våra skafferier. Vi har ju faktiskt förmånen att ha två. Dörr nummer två kan anas bakom spegeldörren till höger i bild.2 kommentarer:

  1. När någon flyttar in i ett nytt hem ska man kastar mynt på golvet och lämna hårt bröd för att det alltid ska och pengar att handla för finnas att det ska finnas mat på bordet........

    SvaraRadera
  2. Det är en uråldrig (åtminstone sedan vikingatiden) tradition att bjuda på salt och bröd när man tar emot gäster. Men jag har aldrig hört talas om det i samband med att man flyttar in.

    SvaraRadera