torsdag 24 maj 2012

Har du hört talas om River Cottage ...

... och Hugh Fearnley-Whittingstall? Inte?

Då är det verkligen på tiden att du kollar upp det, om du är det minsta intresserad av att odla din egen mat, om du är skeptisk till maten du köper i affären och skolan serverar våra barn, om du är nyfiken på självhushåll, eller om du helt enkelt gillar matlagnings-TV. Folk diskuterar om Jamie Oliver eller Gordon Ramsey är den bäste TV-kocken, men svaret är ju egentligen så enkelt: Det är så klart Hugh!

Hugh ledsnade på levnadssättet i London och var skeptisk till vad vi stoppar i oss. River Cottage-äventyret började egentligen innan han flyttade ut på landet, med små resor ut på den engelska landsbygden med hans "Gastro Wagon" (en jeep utrustad med litet kök och en upp-och-ned-vänd båt på taket som sovplats) och sin båt "Bain Marie" (engelska för matlagningsföreteelsen vattenbad).

I serierna A Cook on the Wild Side och Gone Fishing lämnar han plånboken hemma och lever på naturen (och lite på arbete för mat, ska erkännas). Han lär sig vilka vilda växter man kan äta, att fånga grå ekorrar (ett vanligt skadedjur i engelska skogar) och var man säkrast får fisk av vänliga människor han möter längs vägen.

Sedermera flyttar han till River Cottage, en liten stuga med en markplätt han hyr i Devon i sydvästra England. Den vackra blomsterträdgården får vika hädan till förmån för sådant han kan äta, och ganska snart införskaffas två grisar. Med glädje, entusiasm, hårt arbete och en hel del humor tar han sig sedan an livet som självhushållare med hjälp av hjälpsamma grannar.

Han visar oss tittare hur man konserverar, saltar, röker, gravar, syltar och saftar. Han tar oss med till gamla hederliga ciderbryggerier, boskapsmarknader och hänger med på traditionella folkfester i området. Hittar alternativa sätt att få in pengar när man måste köpa något, tjänstgör som "kanin" för traktens jaktlag i utbyte mot en stack höbalar när hans egen skörd går fel och undersöker med stor uppfinningsrikedom om man kan få en karp som levt i en damm att inte smaka dy.

Några favoritavsnitt är när han är på jakt efter mördarsniglar i trädgårdslandet, när han ska klippa får (man kan inte vara bra på allt!) och så klart när han läser Animal Farm av George Orwell för djuren i hagen för att de ska lära känna varandra bättre!

Efter några år när han successivt ökat sin egen produktion flyttar han till en större gård och startar en restaurang där han serverar överskottet från River Cottage. Bra, hemodlad mat, allt efter säsong. Han jobbar även hårt för hållbarhet, småskalighet och respekt för djur och natur, och poängterar vikten av att ta vara på det naturen ger oss.

Serien innehåller även exempelvis Pig in a day, där man får lära sig att stycka en gris och ta vara på allt "utom nöffet" med hans härliga side kick, slaktaren Ray. Den fick jag i födelsedagspresent, och har nu 13 dvd:er ur serien.

Vi tittar igenom allihop minst två-tre gånger om året, och man blir minst sagt inspirerad att odla och självhushålla, och taggad att fundera över vad vi egentligen håller på med här på jorden.

Dessutom är jag så barnsligt förtjust i hans ordlekar, inget han säljer har ett namn som lämnats åt slumpen. Eller vad sägs om "Pigeon Pita Pockets with Peas Pudding"? För övrigt tillagade på de duvor han får gratis av sin hyresvärd om han skjuter av överskottet på gården. Förädling är bästa sättet att öka värdet på produkten och därmed göra en förtjänst!

Nä, spana nu genast in http://www.rivercottage.net/ om du inte gjort ser förut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar