torsdag 2 maj 2013

Ur naturens skafferi: Ramslökssoppa


Igår gjorde jag supersmaskig ramslökssoppa till lunch åt mig och maken innan jag skulle med båten tillbaka till hufvudstaden. Receptet är egentligen för kajpsoppa, men ramslök har vi ju i mängder i trädgården, så den frysta kajpen vi plockade i tisdags fick ligga kvar i sina påsar. Till vintern kommer vi vara glada att vi sparat den!

Detta och lite vatten blir en skål himmelrike!


 
Busenkelt, så klart. Annars klarar jag ju inte av det. ;)
 
Gör så här:
 
Koka två-tre skalade och tärnade potatisar i en liter god grönsaksbuljong (använd fond, tärningar innehåller en massa onyttiga läbbigheter!) tills de är mjuka. Ungefär en kvart tjugo minuter brukar vara lagom. Mixa med stavmixer tills soppan blir slät.
 
Skölj och hacka ett par rejäla nävar kajp eller ramslök och stoppa i kastrullen. Häll på någon deciliter grädde (svensk 40%-ig, inget skräp med karragenan. Läs ordentligt på förpackningens baksida. Riktig, fet grädde klarar sig utmärkt utan tillsatser) och kör några varv med stavmixern igen. Smaka av, och salta och peppra lite om det behövs. Peppra förresten lite ändå, så ser soppan mer arbetad ut!

Vitamininjektion i en skål.
 
Vill man kan man servera med kokta ägghalvor. Ekologiska ägg så klart, de är så mycket godare.
 
Klart!

2 kommentarer:

  1. Hur gott som helst och snabbt och enkelt att göra :-) (Elisabet på insta, bloggen är en gammal från där vi bodde tidigare) .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det här är min gamla blogg, även om vi fortfarande bor på samma ställe. ;) Nya bloggen finns på Bosarves.se , välkommen att hänga med dit! Vad roligt att du gillade soppan!

      Radera