lördag 26 januari 2013

Måla sjögrästapet?

I hallen har vi en grön sjögrästapet. En väldigt grön sjögrästapet. Med ett väldigt grönt medaljongmönstrat plastgolv (samma matta som i köket).

En vacker dag någon gång i framtiden ska vi ta bort de hemska tapeterna och lägga nytt golv, men just nu har vi bara tänkt måla det. Vi hade nog inte gjort det heller om det inte varit för det nya väggpartiet för trappan i hallen men det behöver målas innan det blir för smutsigt och flottigt. Eftersom vi tänkt oss att hallen i framtiden ska vara klassiskt kimröksgråblå vore det märkligt att inte måla den i rätt färg nu, och det känns inte riktigt som om det passar med den ätterna färgen vi har nu.

Dessutom dröjer det nog innan vi kommer till helrenovering av hallen, så det vore trevligt med en enklare ansiktslyftning. Det är ändå fantastiskt vad lite färg kan göra skillnad. Kolla bara på köket före och efter några liter färg!

Nåväl. Beslutet att måla är taget. det nya väggpartiet i hallen blir förmodligen limfärg, men vad göra med sjögrästapeten? Jag googlade som alltid, och fick blandade besked. Allt från att det bara är att måla på med vanlig väggfärg till att man ska använda patentfärg till att man skulle grunda med vävlim. Jag åkte helt sonika till järnaffären där de säljer färg (färgaffären hade stängt) och frågade. De hade aldrig hört talas om sjögrästapeter, men en pensionerad målare som smög omkring på färgavdelningen meddelade att det gick bra med vanlig väggfärg. Grundfärg först, slipa bort spretande fibrer när det torkat och sedan vanlig färg.

Vi får hoppas att det funkar och att tapeterna inte krymper, för nu har jag köpt vanlig väggrundfärg. Nästa gång vi kommer ner ska jag måla.

Published with Blogger-droid v2.0.10

7 kommentarer:

 1. Men sjögräs är väl fint? xD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi ånga ner dem och sätta dem i ditt rum? ;)

   Radera
 2. Visst är det trevligt när andra kunder kommer till ens hjälp när personalens kunskaper inte räcker. Sedan jag flyttade från den stora staden har jag flera gånger varit med om att på det sättet få ovärderlig hjälp. Jag tror att det är sådana personer som kallas Vardagsänglar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara på mindre orter. Det är delvis det som gör dem så fantastiska!

   Radera
 3. Vi har hela huset fullt med grön sjögrästapet och beige-brun vävtapet. Fick rådet på att måla med lacknafta-baserad grundfärg för att låsa ytskiktet så att trådar och annat inte krymper eller rör sig när man sen målar med vattenbaserad väggfärg. Men det kanske är skillnad på sjögräs och väv? Jag följer utvecklingen med spänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan testa först, så kan ni lära av mina misstag! ;)

   Radera