tisdag 12 februari 2013

Hur sugen är du på en semla?

Nu för tiden kan man köpa semlor nästan året om, utom möjligen tre veckor i december. I mellandagarna dyker semlorna upp i affären igen, och medelsvensson slits mellan att tycka att det är ett säkert vårtecken och att det är förskräckligt hur årets alla högtider slätas ut till ett konstant läge av att man kan få allt alltid.

Jag hör till den lilla högerextrema klicken i den senare gruppen - jag äter bara semlor på fettisdagen. Jag dricker inte must före lilla jul, efter tjugondag Knut eller annat än i påskveckan. Jag köper inte jordgubbar och färskpotatis förrän till midsommar, har kräftskiva i augusti eller möjligen första veckan i september och kastanjer under de allra mörkaste veckorna innan advent.

Jag blir nästan arg av tulpaner i november, får ont i magen av Åhléns nya idé med påskägg det står "God Jul" på och är, till skillnad från många andra, tacksam för Halloweens intåg i våra butiker, eftersom det förskjuter julskyltningen åtminstone några veckor.

Jag tror nämligen i allra högsta grad på att man kan få för mycket av det goda. Jag tror att man inte på riktigt kan uppskatta just något alls om man har obegränsad tillgång, om man aldrig får längta. Och eftersom man kan köpa allt när som helst nu för tiden har jag satt upp de här reglerna för mig själv.

Jag tror att jag hör till dem som uppskattar fettisdagen allra mest. Idag ska jag köpa mig ett helt gäng smaskiga semlor - jag kanske rentav äter semla till middag! Och de kommer att vara oerhört goda och jag kommer att njuta även när jag mår illa av all grädde, eftersom jag - på riktigt - inte ätit en enda semla på ett helt år. Och jag kommer inte att äta någon på ett helt år efter idag. Och nästa fettisdagsmorgon kommer jag att vara precis lika sugen som jag är nu. Hur sugen är du?

(Bilden är lånad från den trevliga bloggen Söta Saker)

Published with Blogger-droid v2.0.10

7 kommentarer:

 1. Svaret på frågan är: Inte alls. Gillar varken mandelmassa (blä) eller grädde (dubbelblä). Utan det blir en semla bara en ganska torr, smaklös bulle med florsocker på. Alltså tycker jag inte om semlor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Nä, utan mandelmassa och grädde är det ju bättre att skippa florsocker också och bara äta en slät vetebulle. Det kan också vara gott, men det behöver man ingen speciell dag till! :)

   Radera
 2. Har ni testat chokladsemloe med hallonguck ist f mandelmassa och chokladkräm ist f grädde? Kanske nåt att testa för dig som inte gillar vanliga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé! Såg Tommy Myllymäki på nyhetsmorgon, han gjorde med citronvits i stället för grädde.

   Själv håller jag mig till traditionella semlor, äter man bara en gång om året behöver man inte variera dem!

   Radera
  2. Citroncurd, så klart. Inte citronvits!

   Radera
 3. Håller helt med dig om allt, tycker bättre om att hålla lite på de gamla traditionerna som jag fick med mig som barn, trots att jag varken äter semlor (för mäktig) eller kräftor (allergisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk de första solmogna jordgubbarna med vispad grädde till midsommar ... När man har längtat hela långa vintern. Wow!

   Radera