Fina kollegan Erica har skrivit ner sina bästa rabarberrecept till mig, så jag tänkte att ni skall få ta del av dem också. Så här skriver hon:
Rabarberlikör
börjar med spriten…
1 kg rabarber (ca 600 g rensade)
300 g socker
1 L vodka
Om du inte har en stor burk som rymmer ca 3 L går det bra
att dela upp på två mindre burkar
Dela rabarbern i ca 5 cm långa bitar och lägg i burken.
Tillsätt socker och vodkan. Vänd burken några gånger och ställ den sedan svalt
och mörkt i 6 veckor till 6 månader. Glöm inte att vända burken då och då. När
likören är redo att använda så sila bort rabarbern och häll upp i flaskor.
Rabarberchutney
Grymt gott till grillat!
Ungefärliga mått!!
Personligen vill jag ha min chutney väldigt stark och ganska söt!
500 g rabarber (i cm stora bitar)
1 rödlök alt 2 färska
1 dl råsocker
1 tsk torkad ingefära
1 krm cayennepeppar
2 Vitlöks klyftor
1 Röd chili
Ca 3 cm färsk ingefära, riven
Saft av 2 lime
Salt och peppar
(1 krm Liquid smoke)
Smält rabarbern tillsammans med rödöken, råsocker och de
torra kryddorna. Tillsätt finhackad vitlök,
finhackad chili, riven ingefära och limesaften. Låt puttra ihop ca 5 min och
smaka av med salt, peppar, liqud smoke.
Rå rabarberkompott
Bästa sättet att ta
hand om rabarber i mitt tycke. Söta och krispiga! Kan med fördel blandas med
jordgubbar
Sockerlag
4 dl vatten
4 dl socker
1 vanlijstång
Koka ihop socker, vatten tillsammans med en urskrapad
vanlijstång. Låt svalna
500 g rabarber (rensad vikt)
Rensa och skiva rabarber i ca 0,5 cm skivor
Häll lagen över den tunt skivade rabarbern och låt stå ca 12
timmar
Sila bort lagen (men spara den för gudskull!!)
Raberiña
Lag från rå rabarberkompotten
Vodka
Citronsaft
Rabarberbullar
Vetedeg med kardemumma. För turbo varianten finns ju alltid
snabbjästen som enbart behöver 15 min jästid J
Fyllning300 g rensad tunt skivad rabarber
200 g riven mandelmassa
2 tsk vanlijsocker
100 g rumstempererat smör
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut över
den utkavlade vetedegen. Rulla ihop och skär i bitar/ tvinna ihop/forma länder
… what ever works for you… och grädda i 225 grader ca 10 min
Kryddig
rabarber kompott
Tja… passar till det
mesta, i filen, i pajen, på smörgåsen….
300 g rensad rabarber i cm stora bitar
50 g smör
2,5 dl socker
1 msk malen ingefära
Koka ihop på medelvärme…
Kryddig rabarberpaj
med marängtäcke
Mördeg:
125 g smör
3 dl mjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Nyp ihop till deg och låt vila i kyl ca 30 min.
Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
Några droppar citron
Vispa margängen hård. Kavla ut mördegen och fyll med
rabarberkompott. Spritsa ut marängen ovanpå. Grädda i 180 grader ca 20 minuter
eller till dess att marängen är gyllene…
Rabarberchutney är ju bara FÖR gott! Hur länge kan mn förvara i kylen tror du? Skall nog sno mig ett par rabarber av mamsen!
SvaraRaderaChutneyn håller utan problem två veckor i kylskåp... sedan brukar den vara slut... iaf hemma hos oss!
SvaraRaderaSåg att vetemjölet rymmt från mördegen: ca 3 dl ska det vara