fredag 1 juni 2012

Finns det något lika vackert som rhododendron?

Jag skulle vilja ha Rhododendron i trädgården. Min morfar och mormor hade mycket rhododendron förr, och jag har alltid tyckt att de har så fantastiska blommor.

Det skulle vara fantastiskt vackert att ha en eller ett par stora rhododendron vid uteplatsen på Bosarve, kanske några olika sorter med lite olika blomningstid så man får blomsterprakt länge.

Fast det finns två stora problem med rhododendron. Det ena är att rhododendron, liksom citronmeliss, är ett gissel väl de trivs. De sprider ut sig och tar över och måste hållas efter nogsamt för att de inte, sakta men säkert, ska invadera hela trädgården.

Det torde dock inte vara något större problem i det här fallet eftersom rhododendron vill växa i sur jord, och eftersom Gotland inte kallas kalkstens-Hawaii för inte - det är ju liksom gjort av kalksten - är förutsättningarna inte det bästa. Kalk är ju som bekant väldigt basiskt, och används för att neutralisera exempelvis försurade sjöar.

Det går dock att odla rhododendron på Gotland. Jag såg ett avsnitt av Trädgårdstoppen härom sistens, och där besökte de ett par i Boge, inte så långt ifrån där mamman och mormor bor. Paret hade en trädgård full med olika sorter, och jag började så klart hoppas på att få lysande tips på vad man kunde göra för att få rhododendron att trivas på Bosarve.

Det visade sig dock att de grävt ur alternativt byggt upp med mängder av köpt jord, med markisolering under och runt om för att inte rötterna ska leta sig ut i den kalkrika jorden, och för att kalkhaltigt vatten i marken inte ska leta sig in.

Dessutom kan de inte vattna sin trädgård med slangen som vanligt, eftersom dricksvatten på Gotland är mycket kalkrikt (oavsett om man har egen brunn eller om man har kommunalt avlopp). Därför samlade de regnvatten att vattna med, och det är ju i och för sig både billigt och bra, men ett helskotta under långa varma torrperioder när blommorna behöver vatten som bäst, men det inte finns något att vattna med eftersom det inte regnat på länge.

Nä, jag får nog hålla mig till syrénbersåer och fruktträd. Eller har ni några tips på växter med lika vackra blommor som rhododendron som gillar kalk?
3 kommentarer:

 1. Du måste ju ha pioner om du inte redan har det! Finns mängder med sorter och de doftande är bäst. Du kan få en planta eller två av mina rosa doftpioner till hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick två (doft-)spioner av pappan och styvmor i födelsedagspresent (se tidigare inlägg), men vill nog gärna ha ändå - skulle passa bra i den del av trädgården vi använder mest (iaf än så länge); på baksidan av bryggarhuset! :) Tack!

   Radera
 2. Har även gott om gråblå irisar och behöver bli av med några rotknölar till hösten.

  SvaraRadera