torsdag 3 januari 2013

Dagens husmorstips: Spara hyacinterna och plantera ut dem

Jag älskar hyacinter. Få saker ger sån julstämning som doften av hyacinter, nejlikeapelsiner och julgran. Äkta förstås,  plastgranar luktar skunk.
Från första advent till nyår gör jag av med mängder med hyacinter, och det känns sorgligt att slänga dem när de blommat över. Det var jag tvungen att göra förr när vi bara hade lägenheten, men nu kan jag äntligen spara dem och plantera ut dem i trädgården. Då blommar de igen varje vår, och man kan stoppa ner nosen i dem och drömma om julen när den känns som mest avlägsen.
Så här gör man:
Klipp bort blomstänglarna när hyacinten blommat över, men lämna bladen. Ställ hyacinterna på lite blomjord och vattna sparsamt (för mycket vatten gör att lökarna ruttnar). Tillsätt en skvätt gödning nu och då.
När bladen vissnat ner har all näring gått tillbaka ner i lökarna. Då tar man bort all jord och förvarar lökarna mörkt och svalt tills man kan plantera ut dem. Man kan plantera ut dem nästan när som helst på året bara det går att gräva i jorden, men räkna med att de inte blommar förrän efter en vinter i jorden - om det inte är för blött i marken, då finns risken att de ruttnar bort.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar