lördag 20 oktober 2012

Amaryllis till jul - trädgårdsingenjörens bästa tips

Astumor C är inte bara en fantastisk granne, hon är även tandläkare ... eh ... nä, trädgårdsingenjör är hon ju. Här kommer hennes bästa tips inför köpet av amaryllislökar till jul, för nu är det dags.

Alltså: Bosarves första gästblogginlägg:

"Eftersom vi alla längtar till jul så är det ju bra att det blivit dags att sätta amaryllis-lökarna. De har precis kommit till butikerna och planterar man dem nu så börjar de blomma till jul. 

Man ska alltid köpa en fast lök utan skador. Först sätter man den med rötterna i ett glas med vatten över natten. Själva löken ska vara ovanför vattenytan.

Efter det planterar man löken så att 2/3 är under jorden och man använder vanlig krukväxtjord. Vattna upp jorden och ställ den mörkt och varmt. Man kan göra en huva av tidningspapper och ställa krukan i ett fönster med ett uppvärmt element.

Efter en vecka brukar blomstängeln komma fram. (Kommer det ingen knopp så står löken för kallt.) Ta bort huvan då och börja vattna sparsamt igen, helst underifrån. Sedan är det bara att vänta på blomningen!

Man kan styra blomtiden lite med placeringen. Står krukan svalt så tar det längre tid, och står den varmt så går det fortare.

Placera amaryllisen lite svalt när den blommar så håller den sig längre! Vill du njuta av den inne - och det vill man ju - så ställ den kallt på nätterna så håller den längre. Sedan är det bara att njuta!

I år får det bli en röd jumbolök. De ger fler blommor och kraftigare stjälkar. ’Grand Cru’ från Nelson Garden är fin!"

(Bilden kommer från Nelson Gardens hemsida)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar