onsdag 10 oktober 2012

Bosarve - the basics

Här kommer en enkel introduktion till vårt vackra och mycket typiska gotlandshus. Alla bilder är från våren 2012 när vi köpte Bosarve, en del rum är förändrade sedan dess.

Byggnaden

  • Byggt 1872.
  • 105 m2 per plan (egentligen ska man räkna bort de kvadratmeter där takhöjden är lägre än 190 cm, men jag har inte den exakta siffran hur mycket det blir under snedtaket uppe. Taket är dock mycket brant, så det är inte mycket som går bort.)
  • Krypgrund av kalksten.
  • Väggar av kalksten.
  • Tegeltak, eternit fram till 1969, sannolikt spån innan eterniten.
  • Samtliga rum på bottenvåningen samt de två sovrummen uppe är tilläggsisolerade.
  • Spröjsade tvåglasfönster (bullerglas i vardagsrum, kammaren mot vägen, kök och det stora vindsrummet.
  • Uppvärmning: direktverkande el.
  • Kommunalt vatten

Bottenvåningen


På bottenvåningen finns sal, vardagsrum, två kammare, kök, hall och toalett.
Hallen är mycket grön men skall målas under hösten. Eftersom vi satt en dörr för trappan (mer om det kan du läsa här) för att kunna använda huset vintertid skall den dock målas om under hösten. I hallen finns den lilla toaletten till höger om ytterdörren.

Toaletten är en vacuumtoalett med septitank. Vacuumtoaletter fungerar genom att ett undertryck byggs upp i systemet som suger ut innehållet ur toalettstolen (precis som på Gotlands- och Finlandsfärjor). Jättebra (tänkte skriva "skitbra", men det blir lite väl illustrativt ... :P), eftersom man inte fyller tanken med färskvatten. Miljövänligt också, eftersom man inte spolar bort en massa färskvatten.

Till vänster om hallen finns salen som har sitt vackra trägolv kvar. Här står också en fantastiskt vacker vit och blå kakelugn, som tyvärr saknar skorsten. Bakom salen ligger den lilla salskammaren, som också den har trägolvet kvar. Här finns för övrigt husets enda garderob.


Salen.

Salskammaren.


Till höger om hallen ligger vardagsrummet, även här finns ett vackert trägolv. I vardagsrummet står en gul kakelugn med stor öppning som saknar luckor, men fästena för en svängel (en vridbar arm för att hänga en gryta eller kaffepanna över elden på) finns kvar. Tyvärr inte själva svängeln, dock. Kakelugnen har eldningsförbud eftersom man inte kunde öppna spjället, men det har vi åtgärdat i sommar. Du kan läsa mer om det här och här. Nu ska den bara besiktigas igen, alltså.


Vardagsrummet.
 Bakom vardagsrummet ligger kammaren som tyvärr förlorade sitt trägolv när förra ägarna flyttade in, eftersom rummet var i dåligt skick. Här har vi tänkt göra ett bibliotek så småningom.

Kammaren bakom vardagsrummet.

Rakt fram ifrån ytterdörren sett ligger köket. Det är ganska hårt renoverat, men de tidigare ägarna har varit noga med att spara alla originaldetaljer som var i tillräckligt gott skick. Härdkåpa och bakugn finns kvar, dolda bakom skivor. Luckan till ugnen är bara avhakad och instoppad i själva ugnen! Köksväggarna och -luckorna är ommålade vita för att lugna ögat lite. Hur det blev kan ni se här.


Köket innan ommålning. Härdkåpan sitter kvar ovanför spisen och bakugnen i väggen.
Övervåning

När man kommer upp för trappan möts man av ett fantastiskt vackert men oisolerat och oinrett vindsrum. Det kräver en hel del eftertanke innan man gör något åt det.I gaveln till vänster om trappan ligger två isolerade sovrum, inredda i mitten av 1990-talet. Det med takbjälkar har sonen paxat, det andra är vårt. Bilderna är som sagt från köpet i våras.

Vårt sovrum.


Sonens sovrum.


Bakom trappan finns ett duschrum, även det från mitten av 1990-talet. Bortom själva duschhörnan, bakom skorstensstocken, finns ett litet rum för varmvattenberedare och vacuumpumpen till toaletten.


Så där, det var en snabb rundtur. Vill man veta lite mer om något finns det en del länkar i texten ovan till bilder efter renovering, och så där. Dessutom kan ni ju alltid komma förbi på en fika! =)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar