fredag 23 november 2012

Nästa helg är det Lilla Jul

Om en vecka sitter jag på min älskade veranda med min morgonkaffekopp. Inte riktigt så här dags kanske, men om några timmar. Båten kommer fram ganska sent. 

Tyvärr lovar inte väderprognosen något vidare juligt adventsväder, men förhoppningsvis kan vi känna lite stämning ändå.

Nästa lördag är det nämligen Lilla Jul, i alla fall enligt Österbottnisk tradition. Jag vet att andra firar andra datum men Österbotten, som min mamma kommer ifrån firar på lördagen före första advent.

Lilla Jul är liksom startskottet för hela julmånaden. Den firas ungefär som stora julen fast med allt i miniformat: en pyttegran, ett pyttejulbord (en sorts sill, köttbullar med rödbetssallad och mormoderns risgrynsgröt med russinsoppa), must, glögg och pepparkakor och ett litet paket var.

Paketet får kosta max 60 kronor (men får gärna vara hemgjort! ) och ges enligt en planerad ordning. Alla ger en present och får en present och man vet vem man ger till. 

I år följer sonens flickvän E med, det ska bli jättemysigt. I övrigt blir både Lilla och stora jul enligt "Tomten är far till alla barnen-princip": ju fler desto bättre, och mammor och pappror och styvföräldrar och mormrar i en salig röra. Precis som det ska vara på julen; alla nära och kära runt omkring en.

Tyvärr kan kan inte lillasyster L med pojkvän komma på Lilla Jul, men vi hoppas på dem på riktiga jul. Syster kommer förstås då, men vi hoppas på pojkvännen!

2 kommentarer:

 1. (Vid datorn, tjoho)

  Åh va härligt med en lill-jul som start på hela alltet! Har jag aldrig hört talas om (men är ju inte Österbottnisk) men det låter som en väldigt mysig tradition!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett perfekt sätt att kicka igång julmånaden - med en rivstart som verkligen får upp stämningen! =)

   Radera