onsdag 14 november 2012

Dagens husmorstips: Ta bort kalkavlagringar

På Gotland är vattnet, av förståeliga anledningar, väldigt kalkrikt. Det gör att det lätt blir fula kalkfläckar på till exempelv diskbänken.

Det finns en massa starka rengöringsmedel på marknaden som säger sig ta bort kalkavlagringar. En del av dem funkar, andra inte, men alla innehåller en massa läbbiga kemikalier som inte är så nyttiga varken att få på huden, andas in eller släppa ut i naturen. Dessutom är de dyra och man har dem aldrig hemma när man behöver dem.

Fast man behöver dem egentligen inte. Det absolut bästa mot kalkavlagringar har de flesta av oss hemma i skafferiet jämt: ättika eller vinäger och vanligt bordssalt.

Droppa vinäger eller ättika på bänken och dutta runt med en trasa eller svamp så att allt blir täckt och uppblött av syran. Låt ligga en liten stund, strö sen salt på. Vänta ytterligare en stund och torka sedan bort med en svamp. Busenkelt!

Syran i sig löser kalken. Saltet likaså, och dessutom fungerar saltet som skrubb om det är något som sitter hårt. Enkel fysik och kemi, utan en massa läbbigheter hemma i städskrubben.

PS. Om avlagringarna sitter på värmeelementen i vattenkokaren kan du hälla någon deciliter ättika och några deciliter vatten i den och koka upp ett par,  tre gånger. Ättika expanderar när det kokar, så häll inte i för mycket vätska. Skölj sedan ordentligt och koka upp vatten som du häller bort en gång eller två (så att inte kaffet smakar ättika sedan - det är inte farligt, men inte särskilt gott! ).
1 kommentar: