tisdag 20 november 2012

Det är nu man längtar hem som mest.

Jag längtar sällan hem till Ön så mycket som jag gör i november och mars. Men det är aldrig då folk frågar om jag längtar hem.  Det förväntas jag göra i maj och juni och juli, när det är varmt och grönt och vackert.  Visst längtar jag då också - det gör jag ju alltid-, men det är nu det är värst.

När löven fallit av träden, det är mulet och regnigt och lerigt och smutsigt och fult. Även då är ju Gotland vackert, de vita kalkstenshusen tronar majestätiskt mot plöjd svart jord, de vindpinade, knotiga träden ömsom sträcker sig mot, ömsom hukar sig under en dramatisk himmel och havet kastar sig mot steniga stränder och är en hel symfoni av smaragdgrönt, djupaste blått och svarta djup.

Då, precis då, när Gotland bjuder på dramatik och hela världen är som en tavla, då är storstaden som allra fulast. Betong, asfalt, byggarbetsplatser, bilar, avgaser, skräp i alla diken. Oktober är okej med brinnande träd och i december kan man fokusera på folks pyntade fönster, men november är bara ... fult.

I maj och juni och juli är vädret vackert även i storstaden. Träden grönskar, blommorna sträcker sig mot en blå himmel och folk klär sig i färgglada kläder. Då är till och med vårt miserabla miljonprogram nästan trevligt.

Men nu. Nu längtar jag hem.

6 kommentarer:

 1. Jag är inte född på Gotland men kan ändå identifiera mig med känslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym! Det är inte jag heller, men jag är uppvuxen där och kommer för alltid att räkna det som "hemma"! =)

   Radera
  2. Precis så känner jag för min ö.Jag kan inte tänka mig att bo nånananstans,du må tro att Visby är snyggt i dimma och regn ock inte att tala om Buttle o Hemse o min skog.Mmmm. kram Elvine(jag vet inte "profil?"skriver anonym)

   Radera
 2. Glädjer mig åt denna text. jag och min man ska flytta till Gotland om något år och jag är så trött på folk som säger hur ska jag kunna bo där under hösten och vintern. jag brukar säga att jag tror Gotland är vackert och underbart då också men många brukar titta på mig då som om jag var dum i huvudet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Du är verkligen inte dum i huvudet! Det är mycket mycket vackrare hemma på Ön än i storstäderna på hösten och vintern. =) Vad trevligt att ni tänkt flytta till Gotland. Vad har ni för planer?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera