lördag 17 november 2012

Dagens husmorstips: Förvara pepparkakorna i frysen

Ja, nu är det verkligen dags - nästan i senaste laget - att sätta igång med julbaket. Degen gjorde jag ju förra helgen, men nu är det dags att baka ut den. Egentligen är den här degen tänkt för skurna pepparkakor, vilket   förvisso är det allra enklaste och snabbaste. Men det är ju sååå mycket roligare att välja och vraka bland grisar och hjärtan och stjärnor. Både när man bakar pepparkakor och när man äter dem, så klart!

Annars bakar jag faktiskt inte så mycket till jul. Lussekatter också, förstås. Funderar dock på att göra saffransbullar med lite fyllning i stället i år, lussekatterna har en tendens att bli så himla torra och tråkiga så de aldrig blir uppätna i alla fall. Kanske nåt i den här stilen? Värt ett försök.

Däremot brukar jag göra ohemula mängder chokladpraliner till jul. Falska Mozartkulor, kolafyllda chokladformar, praliner med mandelmassa, apelsin och mörk choklad, rischoklad och så vidare. Men det får vänta någon vecka till så de är färska och fina till jul (man får ändå inte äta av dem i advent!), man kan ju inte frysa dem.

Det funkar däremot jättebra att förvara pepparkakorna i en lufttät burk i frysen. De håller sig färska och fräscha hur länge som helst. Man kan till och med stoppa in hela plåtburken som den är och ta fram den på bordet när man får gäster. Kakorna behöver inte tina (eller de gör snarare det så fort så man knappt märker att de kommer direkt ur frysen), så det kräver ingen lång framförhållning.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar