torsdag 13 september 2012

Äpplen äpplen äpplen ...

Vi har massor av äppelträd på Bosarve. Därmed har vi också massor, och då menar jag verkligen massor, av äpplen.


Eftersom de tidigare ägarna verkligen tänkt till har vi en stadig ström av äpplen som mognar från sen sommar till sen höst.Det börjar med saftigt goda röd astrakan (det var det godaste äpple mormor ätit, enligt egen utsago), och hur det slutar vet vi ju inte än. Spännande!


Vi jobbar så gott vi kan på att ta vara på äpplena, men det är inte så lätt när man inte alltid är på plats. I helgen hjälpte mamman och styvfar och mormorn till att plocka, och jag fick med mig sex papperskassar och en låda äpplen hem. Dessutom körde vi bort kanske tio skottkärrelass med fallfrukt som blivit stött, börjat ruttna eller någon ätit lite på eller flyttat in i. Och ändå halkar man runt på gräsmattan när man försöker förflytta sig.
 
Du vet väl förresten att man ska ta bort fallfrukten från gräsmattan även om du inte är rädd för att råka ut för bruten lårbenshals? Svampsjukdomar, skorv och mögel frodas i fallfrukten och övervintrar där, och trädet smittas igen nästa år. Dessutom ska du ta bort de frukter som hänger kvar på trädet och ruttnar.
 
Vad jag ska göra av äpplena? De ska bli must och mos och äppelgottar och så klart en och annan äppelpaj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar