lördag 15 september 2012

Gör din egen must - ekologiskt, utan tillsatser och supergott!

Idag har vi varit och mustat äpplen på Äppelfabriken på Ekerö (så vitt jag vet finns inget musteri på Gotland som pastöriserar, så man måste antingen göra det själv och tappa på steriliserade flaskor eller frysa den). 62 kg äpplen förvandlades på en knapp timme till sju stycken femliters bag-in-box med Bosarves Bedårande Äppelmust till det facila priset av 17 kronor litern.

Man plockar sina äpplen - använd bara äpplen du faktiskt skulle äta - i lådor eller kassar, bokar en tid på deras hemsida , åker dit på utsatt tid och väger in äpplena. Man betalar, får ett kvitto med ett nummer, och när numret ropas upp häller man sina äpplen i ett hål i väggen. När man hällt in sina äpplen i hålet går man ett par hundra meter längs den pittoreska grusvägen till caféet och butiken och njuter!

Det var jättelång kö till caféet idag, så det blev bara ett besök i butiken. Förra året köpte jag ett fantastiskt gott rabarberte här, så det fick bli en ny påse nu. I övrigt gällde det att hålla i både skinnet och pengarna, för här är det fullt med både goda och vackra saker.

När du känner dig färdigfikad och färdighandlad går du tillbaka och hämtar din färdigpressade och pastöriserade must. Den står innanför dörren med ditt nummer på, så du behöver inte stå i kö eller passa en specifik tid. Toppen!

Musten håller i ett år i rumstemperatur, och öppnad förpackning en månad i kylen. Det känns otroligt tillfredsställande att ha tagit vara på det trädgården ger, och dessutom blir det ju minst sagt ekologiskt och man vet precis vad man får i sig. 100% obesprutade, svenska äpplen, helt utan raffinerat socker eller andra konstgjorda tillsatser.

Det kallar jag lyx - och väl investerade pengar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar