tisdag 11 september 2012

Varde ljus - forsytian är borta Vi hade ju en enorm forsytia utanför salsfönstret, till vänster om verandan. Den hade vuxit dryga 1,5 meter sedan i våras, var en bra bit högre än både verandan och takfoten och grenarna låg och nötte mot fönstret.

Salen låg i mörker, verandan var alldeles grön av alger och rötterna var på väg in i grunden. Det var helt enkelt dags att ta bort den.

Kan man elda forsytia?


Det var lättare sagt än gjort, kan jag säga. Det tog nästan en hel dag att kapa ner den och släpa bort riset till komposten och såga upp stammarna till ved (och eftersom det gick att göra ved av stammarna hajar ni ju hur STOR den var!).

Det visade sig att "moderbusken" som stod inne i hörnet skjutit upp tre mindre buskar framför, ut mot gräsmattan. Om någon av dem bestämmer sig för att skjuta rotskott nästa år och komma upp kan den få göra det, dör de så dör de. Astumor C tipsade om att man kan ta sticklingar av schersminer, så vill inte forsytian komma igen planterar jag en schersmin av samma sort som på andra sidan verandan nästa år. den är ju fantastisk! Däremot ska jag slå i round-up i den stora roten. Den får inte leva vidare, eftersom den faktiskt riskerar att förstöra grunden.

Men åh, vad ljust och fint det blev, både inne i salen och på verandan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar