... ett kilo saffran kostar lika mycket som 700 kilo kanel?
Enligt Jan-Öjvind Swans bok "Mathistorisk
uppslagsbok" började bagaren Mårten Kemmecker i Stockholm baka bröd med
denna dyrbara krydda på 1650-talet, det vill säga föregångaren till våra
lussekatter.
Saffran har dock inte bara använts till bröd och matlagning, under antiken användes den mer till färgning av kläder, i parfym och i badvattnet och drottning Kleopatra hade saffran som ögonskugga.
Illustration: Sharon Lindberg |
Saffran tillverkas av saffranskrokusens blomma. Varje blomma har en orangeröd pistill som delar sig i tre grenar och varje gren har ett så kallat "märke" i toppen. Det är det lilla märket som saffranskryddan består av och för att få ihop till den lilla påsen på ett gram vi köper i affären behövs 75 blommor. Det blir ungefär 160 000 blommor på ett kilo saffran! Dessutom blommar den bara i slutet av oktober och märkena måste plockas ur blomman i gryningen, eftersom blomman vissnar vid soluppgången. Man torkar sedan blommorna i ett dubbelt tygsåll och vänder dem över glöd i ungefär tio minuter. Inte konstigt att saffran är så dyrt!
Fin kalender!
SvaraRaderaTack! :)
Radera