tisdag 4 december 2012

Lucka 4: Visste du att ...

... seden att ge julklappar härstammar från de nyårsgåvor som är kända sedan antiken?


I norden har man sedan många hundra år tillbaka varit noga med att ge gåvor vid jul, både till familjen och byns fattiga. Man gav även varandra skämtsamt eller ironiskt menade gåvor, ofta försedda med satiriska verser, som överlämnades genom att smyga sig fram, klappa på dörren, slänga in presenten och sedan springa sin väg. Detta utfördes oftast av en grupp människor, varav en var utklädd liknande senare dagars julbock. Förmodligen är det härifrån ordet "julklapp" kommer. 

Illustration: Sharon Lindberg

En borgerlig sed gav senare uppfattningen att gåvorna delades ut av Sankt Nikolaus, eftersom kyrkan och skolorna firade Sankt Nikolaus dag den 6:e december och gav barnen "Niklaspresenter", för att efter reformationen under 1500-talet, då helgonkulter förbjöds och därmed också firandet av ovan nämnda helgon, ersättas av Jesusbarnet, ofta kallad "Kinken jes" från det tyska "Kindchen Jesus".

Under större delen av 1800-talet delades klapparna ut av Julbocken, som var utklädd i päls och horn och sannolikt inspirerats dels av gamla tiders klapputdelare och dels av den bock som ofta figurerat som Sankt Nikolaus följeslagare, och vid sekelskiftet 1800-1900 tog dagens glada tomte över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar