... den första alkoholfria juldrycken var julmusten, som inte lanserades förrän 1910?
Illustration: Sharon Lindberg |
Före julmustens genomslag var julen i stor utsträckning en
riktig fyllefest. Första gången ordet
"jul" omnämns i nordisk historia är det att "dricka jul"
det pratas om, i en skaldedikt om Harald Hårfager från 800-talet.
Detta var en mycket seglivad tradition som höll i sig en bra
bit in på 1900-talet. Man drack öl, enbärsdricka, svagdricka, björksavsvin,
"blanna" och mumma, som skrevs om redan på 1500-talet av ärkebiskop
Olaus Magnus. Mumman försvann en period mellan början av 1700-talet och
början av 1900-talet, då den återuppstod som namn på en annan dryck.
Även glöggen har gamla anor, redan på 1500-talet fanns dess
föregångare här i Norden, men hette då "hypokras" eller
"ipokras" efter greken Hippokrates som blandade honung och kanel i
vin och skrev ut det som medicin.Den innehöll inte riktigt samma ingredienser som dagens
glögg, utan enligt Royal Society i Londons bestämmelser år 1662 skulle
"hypokras" innehålla vitt vin, sherry, kryddpeppar, muskot, kryddnejlikor
och socker.
Ordet "glögg" kommer från tillredningen, glödgningen, av
drycken, då man lade ett stort stycke socker på ett galler, slog över en
blandning av vin och sprit och satte sedan eld på det indränkta sockret som
smälte och rann genom gallret ner i en gryta där kryddorna fanns. Seden att
dricka varm glögg är gammal men inte traditionellt svensk, däremot är det en
nordisk tradition att dricka glögg just till jul.
Användandet av kryddor i vin och brännvin har ännu äldre
anor. Dock kan man fråga sig om det var för att förhöja smaken på vinet eller
för att dölja den?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar