fredag 7 december 2012

Lucka 7: Visste du att ...

... pepparkakor är några av våra äldsta bakverk?

Första gången de omnämns är på 1300-talet och ända fram till 1700-talet gjorde de skäl för sitt namn, eftersom de smaksattes med peppar.

Illustration: Sharon Lindberg
Eftersom de var så pass kryddstarka trodde man de hade medicinsk effekt, till exempel kallades de medicinplättar i Tyskland. Kryddorna ansågs ha medicinsk effekt, man trodde till exempel att peppar botade diarréer och kolera, samt var nyttigt vid svagsynthet och melankoli. Det skulle även verka sexuellt upphetsande på män och som preventiv- och abortmedel hos kvinnor. Ingefära skulle sätta fart på tröga magar, kryddnejlikor sades ge bra blodcirkulation och kardemumma skulle minska blånaden i blåmärken. Pepparkakor troddes alltså vara ett slags universalmedel, liksom glögg som ju också innehöll dessa kryddor.

På 1490-talet dyker det första pepparkaksreceptet upp vid det danska hovet, där kung Hans som led av depressioner fick pepparkakor som medicin. Man har också hittat recept på pepparkakor hos nunnorna i Vadstena kloster från samma tidsperiod. Numera har pepparn försvunnit från pepparkaksrecepten, men de sägs fortfarande ha vissa effekter hos människan.

Vem har väl inte hört att man blir snäll av pepparkakor? 

5 kommentarer:

  1. Skulle vara kul att ha ett recept med peppar i för att test baka o smaka!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också tänkt på. Att testa ett medeltida recept, alltså. Vore intressant!

      Radera
  2. Det måste vara därför jag mår så bra runt jul då :)
    Jag är ju trots allt gravt missbrukande av både pepparkakor och glögg :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nääää, det är därför du är så snäll!

      Radera
  3. Att man blir "snäll" av pepparkakor är ett språkligt felhör. Det är tyskans "schnell" som spökar. "Schnell" betyder "snabb" - och det syftar på pepparkakornas något laxerande effekt.

    Samma ord spökar i ordet "snälltåg" - som alltså betyder "snabbt tåg".

    SvaraRadera