lördag 22 december 2012

Lucka 22: Visste du att ...

... julgransglittret uppfanns redan runt 1610 och tillverkades av äkta silver ända fram till mitten av 1900-talet?

Det tidigaste julgranspyntet var levande ljus, kakor, äpplen, rosetter och vadd. Dessa var dock ganska tunga, vilket krävde ett stort och kraftigt träd för att orka hålla upp dem. Tyska glasblåsare började därför tillverka lätta och vackra glaskulor som efterhand konkurrerade ut de gamla naturnära dekorationerna mer och mer.

Glittret, som så mycket annat, uppfanns i Tyskland. Man tillverkade maskiner som drog ut silver till tunna smala remsor man kunde hänga i granen. Silver är segt och hållbart men oxiderar snabbt, i synnerhet i närheten av levande ljus. Därför försökte man sig på att blanda andra metaller men resultatet blev för tungt och brast av sin egen vikt.

Illustration: Sharon Lindberg
Det sägs att traditionen att ha glitter i julgranen härstammar från en kvinna vars make dog. Hon blev ensam kvar att försörja och uppfostra många barn, men bestämde sig för att julen skulle bli en lycklig tid för dem ändå och skaffade en julgran att överraska barnen med på juldagen. Under natten fick granen besök av spindlar som kröp från gren till gren och vävde nät över hela granen. Jesusbarnet såg granen och visste att kvinnan skulle bli väldigt ledsen om hon hittade den täckt av nät på juldagsmorgonen, så han förvandlade spindelnäten till skinande silver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar