söndag 9 december 2012

Lucka 9: Visste du att ...


... det från början var 28 adventsljus och inte fyra?På 1870-talet samlade diakonissorna vid Erstaanstalten utanför Stockholm alla barnen vid barnhemmet till en högtidsstund i kyrkan. Prosten läste några bibeltexter och man sjöng psalmen "Bered en väg för Herran". Sju av barnen fick gå fram till en gran som stod på ett bord i koret och tända var sitt ljus medan de deklarerade var sitt bibelspråk. Nästkommande söndag brann de första sju ljusen i granen och sju andra barn tände var sitt nytt ljus. Detta upprepades så också den tredje och fjärde söndagen i advent.

Illustration: Sharon Lindberg
Diakonissorna hade fått idén från en systeranstalt i Tyskland, där seden inte var ovanlig. Istället för att tända 28 ljus i en gran har man förenklat det hela med att bara ha 4 ljus, ett för varje söndag, och förmodligen är det härifrån vår nutida sed med 4 ljus i en adventsstake kommer.

Anledningen till att det tändes just sju ljus tror man var dels att sju är ett heligt tal och dels att det i judarnas Menorah finns sju ljus. Våra elektriska sjuarmade adventsljusstakar kommer också från gammal kristen och judisk tradition. Den sjuarmade ljusstaken är fullkomlighetens symbol, där triangeln med spetsen uppåt syftar på den treenige Gud som med Ordet och Anden gav liv och ljus åt världen och det var på den sjunde dagen som Gud fullbordade skapelsen. 

4 kommentarer:

 1. I min barndom fanns det något som hette "Grantändning" på 1 advent. Vi barn fick tända ljus i granen och läsa verser. Men hur många det var minns jag inte. Tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande! När och var var det?

   Radera
 2. Den sjuarmade ljusstaken finns ju kvar i våra hem i form av den (oftast) elektriska ljusstaken som vi sätter i fönstret.

  Och psalmen heter "Bereden väg för Herran". Gammal språkform... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Och det stod "bereden" i originaltexten, jag var bara lite för snabb när jag kopierade in den och layoutade om den. Helt rätt, P-A!

   Radera