tisdag 11 december 2012

Lucka 11: Visste du att ...


...  man i mitten av julgröten hade en "smörhåla" som man ibland kompletterade med brännvin?

Risgrynsgröt var inte helt vanligt förrän en bit in på 1900-talet, eftersom risgryn var ganska dyrt. Tidigare åt de flesta gröt kokad på korngryn, rågmjöl eller havregryn då detta var billigare, men till julgröten användes finare korn eller mjöl än till vardags, så kallad "vitgröt".

Illustration: Sharon Lindberg
Gröten dekorerades med kanel eller peppar och serverades i en stor skål som placerades mitt på bordet ochur vilken var och en åt direkt med sin slev. Husbonden skulle naturligtvis börja, men ingen fick äta förrän de läst upp ett rim, som kunde handla om gröten eller något annat, till exempel julbordets rikedom respektive armhet eller hemlig kärlek. Rimmade man inte fick man inte heller någon gröt, utan de andra vid bordet slog bort sleven tills man hittat på ett mer eller mindre lyckat nödrim.

Seden med mandeln i gröten lever kvar än idag, även om man tog den på något större allvar förr. Den som fick mandeln skulle bli gift under året som följde. En del ungdomar hoppades innerligt att de skulle få den medan andra hellre ville slippa, men gemensamt för dem alla var att man noga vaktade varandra, så att den som fick mandeln inte skulle tugga i sig den och låtsas som ingenting ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar