torsdag 13 december 2012

Lucka 13: Visste du att ...


... man på 1800-talet trodde att Lucia var Adams första hustru och mor till alla underjordiska varelser?


Illustration: Sharon Lindberg

Legenderna och myterna kring Lucia är många och än fler var de förr. Man trodde till exempel att natten mellan den 12 och 13 december var årets längsta, och att både människor och djur därför behövde något extra för att klara sig genom natten. Djuren fick en extra fodergåva, till exempel ett fång ängshö eller en extra skopa havre, och människorna skulle ha lussebiten och lussesupen när de utfört de julförberedelser som vanligtvis avslutades just under lucianatten. 

På Luciadagen fick inget arbete utföras, då kunde man bli straffad av de onda makter som troddes vara i farten, och barnen hölls inomhus för att inte råka ut för Lucias trollkonster. Man trodde att Lucia var att jämställas med självaste Lucifer eller att "Lussi" var en häxa eller ett troll.


Det luciafirande vi har idag uppkom under den senare hälften av 1700-talet, dock bara i högreståndsmiljö men blev inte vanligt i Sverige förrän tidigt 1900-tal. Som så många andra seder tror man den har sitt ursprung i Tyskland, där Jesusbarnet var julklappsutdelare och gestaltades av en liten vitklädd flicka med en ljuskrans som en gloria runt sitt huvud.

2 kommentarer:

  1. Cizzi du är dig lik på den lilla bilden.Du klär som Lucia! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. *haha* Jag har aldrig varit Lucia (förutom vid såna där tillfällen när alla fick vara lucia för att det inte skulle bli orättvist). Jag är nog inte riktigt rätt typ - och inte kan jag sjunga heller!

      Radera