lördag 15 december 2012

Lucka 15: Visste du att ...


... det sägs att polkagrisen uppfanns av en präst på 1670-talet för att barnen skulle orka vara tysta och sitta stilla under långa mässor i kyrkan?

Det fanns visserligen en uppsjö av hårt godis som skulle räcka länge att tillgå, men prästen tyckte dessa sötsaker kändes lite ogudfruktiga. Han funderade både länge och väl och kom till slut fram till, att om man avslutade de sedvanliga mintstängerna med en liten böj såg de ju faktiskt ut som herdestavar, och sådana var mer värdiga att avnjutas i kyrkan.


Illustration: Sharon Lindberg

Denna praktiska lilla krok gjorde även polkagrisarna idealiska att hänga i julgranen när den gjorde sitt intåg som populärt julattribut och blev därmed kommersialiserade och började massproduceras. Polkagrisstängerna var dock helt vita ända fram till på 1920-talet, då den klassiska röda randen lades till. Även här finns en sägen, nämligen att det vita skulle symbolisera Kristi kropp och det röda Kristi blod, men mest troligt är det nog trots allt att det helt enkelt bara såg roligare ut.

Hittills har inte polkagrisen varit något direkt klassiskt inslag på de svenska borden med julgotter, men för varje år som går blir den mer och mer populär även här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar