söndag 16 december 2012

Lucka 16: Visste du att ...


... svenskarna skickade 56 miljoner julhälsningar 1999?


Posten extraanställde då 8500 personer för att hinna med att sortera och dela ut alla julkort. Numera ersätts en stor del av julkorten av digitala hälsningar, men visst är det trevligare att få ett riktigt pappersvykort i brevlådan?
Illustration: Sharon Lindberg

Att skicka julkort är ingen ny företeelse, utan härstammar från lyckönskningarna som förr delades ut vid nyår. Det första moderna, tryckta julkortet utgavs 1843 i England. I Sverige började julkorten förekomma på 1870-talet, men blev inte vanliga förrän på 1890-talet, då Jenny Nyström gjorde julkorten populära, och då främst i städerna och de borgerliga kretsarna. Traditionen att skicka julkort blev allmän ungefär 1910.


Världens minsta julkort var ett risgryn som sändes till prinsen av Wales 1929. Förutom adressen hade avsändaren även lyckats få dit en hälsning och en handtecknad bild. 

Världens största julkort sändes 1968. Det var 9 600 meter långt, vägde 2 ton och skickades från hemvändande amerikanska soldater till kamraterna i Vietnam. Hälsningen levererades i form av en pappersrulle och flögs ner med ett specialchartrat plan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar