måndag 3 december 2012

Lucka 3: Visste du att ...

... våra vackra röda julstjärnor inte alls är speciellt giftiga?


Det är en envis och seglivad myt att julstjärnan, Poinsettan, skulle vara så giftig.
Man kan på sin höjd få lättare magbesvär och lite sveda i mun och svalg, men dessa symptom är desamma som Giftinformationscentralen tillskrivit maskros och harsyra, som ju är växter många kallar "ätliga". Man tror att anledningen till att folk tror att den är giftig är att dess namn, "Poinsetta", är så likt engelska ordet för gift, "poison".

Illustration: Sharon Lindberg
Julrosen kommer från centralamerika och Mexico, där den heter "flor de nochebuena", som på svenska betyder  "julnattens blomma". Detta namn har den fått från en legend som berättar om en mycket fattig flicka som grät på väg till kyrkan för att hon inte hade någon gåva till Jesusbarnet att lägga vid altaret. En ängel visade sig då för henne och sa till henne att plocka ogräs från vägkanten och lägga vid altaret. Flickan gjorde som ängeln sade men blev än mer ledsen när de andra barnen skrattade åt henne när hon lade fram ogräset.
Då plötsligt växte stjärnformade röda blommor fram från varje kvist och flickans ogräs förvandlades till de vackraste gåvor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar