lördag 1 december 2012

Lucka 1: Visste du att ....

... den första adventskalendern ritades av Aina Stenberg MasOlle och gavs ut 1934?

Illustration: Sharon Lindberg
Till julen 1933 hade Henny Mörners söner fått en liten adventskalender med mycket glitter och väldigt små luckor av en tysk släkting. Henny, som just börjat i scoutförbundet, tänkte då att detta, "om det var större och mer svenskbetonat, kanske var givande att satsa på", och sökte upp Elsa Beskow, som dock inte hade tid. Henny Mörner vände sig då, på Elsa Beskows rekommendation, till Aina Stenberg-MasOlle och ett år senare, 1934, kom den första kalendern ut i Sveriges Flickors Scoutförbunds regi. Aina Stenberg-MasOlle fortsatte att göra kalendrar fram till 1964 och hennes verk har givits ut i nytryck många gånger sedan dess.

Den mest framgångsrika kalendern har ändå varit Sveriges Televisions julkalendrar i TV, som hade premiär med  "Titteliture" 1960 och som genom tiderna både älskats och hatats av i stort sett hela svenska folket.

Två av julkalendrarna, "Teskedsgumman" och "Trolltider", var till och med så populära att de sändes två gånger! 

2 kommentarer:

  1. Mysteriet på Greveholm har också sänts två gånnger fast Trolltider var min favorit när jag var liten <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njaej, rätt men ändå inte. Mysteriet på Greveholm har bara gått en gång som julkalender, men har visats flera gånger i TV. Och i år är det ju fortsättning!

      Radera